top of page

Je bent eigenaar van een kantoorpand, maar de buurman pleegt inbreuk op je visuele privacy. Wat nu?

Bij een verbouwing heeft je buurman de vensters in de zijgevel van zijn woning vervangen door doorzichtige ramen. Hij kijkt nu recht in jouw pand die op minder dan twee meter afstand staat. Wat nu? Lees nu snel verder!



Stel jezelf het volgende conflict voor

Je bent eigenaar van een kantoorpand, maar de buurman pleegt inbreuk op je visuele privacy. Je buurman heeft bij een verbouwing namelijk de vensters in de zijgevel van zijn woning vervangen door doorzichtige ramen. Met zijn ramen kijkt hij nu recht in jouw pand die op minder dan twee meter afstand staat. De huidige situatie werkt waardeverminderend voor jouw pand omdat er vanuit je buurman in jouw pand gekeken kan worden.


Wat nu?

Juridisch

Op grond van artikel 5:50 BW e.v. is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn vensters of andere muuropeningen te hebben, tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, voor zover deze op dit erf uitzicht geven. Dit wetsartikel strekt ertoe de mogelijkheid van uitzicht op naburige erven te beperken. Krachtens artikel 5:51 BW zijn vensters die zich binnen de genoemde afstand van twee meter bevinden alleen toegestaan als deze zijn vastgezet (en dus niet kunnen worden geopend) en ondoorzichtig zijn gemaakt.


En nu?

Vast staat dat de afstand tussen de doorzichtige vensters in de zijgevel van de woning van je buurman en jouw erfgrens minder dan twee meter bedraagt. Daarnaast zijn partijen het erover eens dat jij geen toestemming hebt gegeven voor de plaatsing van de nieuwe ramen. Het hebben van deze ramen is derhalve in strijd met de wet. Doordat er vanuit de ramen op jouw erf kan worden gekeken zijn jouw percelen bij verkoop mogelijk minder waard. Ook kan deze situatie in de toekomst problemen qua inkijk in de panden opleveren met nieuwe huurders of als jij zelf in de panden wilt gaan wonen. Dat er door jouw huidige huurders geen bezwaar is gemaakt tegen de doorzichtige ramen maakt dit niet anders, nu artikel 5:50 BW zich richt tot de eigenaren van naburige erven.


Als jouw vordering wordt toegewezen komt er weliswaar minder licht in de woning van je buurman, maar lichtinval is nog steeds mogelijk. Ook door ondoorzichtig glas valt immers licht naar binnen. Bovendien kan je buurman ook op andere manieren bereiken dat er licht in de woning komt, bijvoorbeeld door het vergroten van de voorramen en/of het plaatsen van een (te openen) dakraam. Dit is weliswaar een omvangrijkere verbouwing dan het plaatsen van de ramen in de zijgevel, maar daar tegenover staat dat je buurman op het moment dat hij zijn woning kocht, wist dat er slechts beperkte mogelijkheden tot licht waren.


Conclusie:

De rechter zal waarschijnlijk van mening zijn dat het belang van je buurman bij licht en eventueel lucht in zijn woning in deze omstandigheden niet opwegen tegen het door de wetgever beschermde belang van jou om geen uitzicht op je erf te hoeven dulden. De toepassing van artikel 5:50 BW kan in het onderhavige geval dan ook niet als absurd of bijzonder knellend worden aangemerkt ten aanzien van je buurman. Dat je buurman, zoals hij aanvoert, ten tijde van de koop niet wist dat hij op grond van artikel 5:50 BW geen ramen in de zijgevel mocht aanbrengen, komt voor zijn eigen rekening en risico.


Om te weten hoe jij in jouw specifieke zaak dient te handelen, dien je contact op te nemen met een jurist. Gebruik daarvoor de live chat rechtsonder. Lees onze disclaimer.

bottom of page