top of page

Je buren hebben een pergola van 2,5m hoog naast de erfgrens. Al het zonlicht is weg, wat nu?

Je buren hebben een pergola van 2,5m hoog dichter dan 60 cm van de erfgrens. Je buurman heeft zelfs de intentie om de pergola te laten overgroeien. Het visuele effect is gelijk aan een te hoge erfafscheiding. Wat nu? Lees nu snel verder!



Stel jezelf het volgende conflict voor

Jij en je buurman zijn al meer dan 10 jaar buren. Aanvankelijk was de verhouding tussen partijen goed, maar ontstond er helaas een burengeschil. Je buurman handelt namelijk in strijd met de gemeentelijke bouwvoorschriften door te dicht bij de erfgrens een 2,5 meter hoog bouwwerk als erfafscheiding te plaatsen. Naast schending van de gemeentelijke bouwvoorschriften veroorzaakt het bouwwerk volgens jou onrechtmatige hinder omdat het bouwwerk jouw uitzicht en de lichttoetreding tot je tuin beperkt.


Om die reden heeft jouw rechtsbijstand de buurman gesommeerd om binnen twee weken het door de buurman bij de erfgrens geplaatste bouwwerk uit zijn achtertuin te verwijderen, de schade aan de scheidingswand in de tuin te herstellen en de overhangende planten te snoeien en gesnoeid te houden, met de aanzegging van een gerechtelijke procedure indien de buurman aan de sommatie geen gehoor geeft. In reactie daarop heeft de buurman laten weten niet aan de sommaties te zullen voldoen omdat het bouwwerk is geplaatst met inachtneming van de toepasselijke wettelijke bepalingen en de planten regelmatig worden gesnoeid.


Wat nu?

Juridisch

Voorop staat dat ingevolge artikel 5:49 lid 1 BW op de grens van een erf een scheidsmuur van twee meter hoog geplaatst mag worden, tenzij een gemeentelijke verordening of een plaatselijke gewoonte een andere hoogte bepaalt. Dat is in deze zaak niet van toepassing. Uitgangspunt is derhalve dat tussen de erven van partijen geen erfafscheiding mag worden geplaatst die hoger is dan twee meter.


Je buurman heeft over de lengte van zijn tuin, op minder dan 60 cm van de bestaande erfafscheiding, een robuuste pergola laten bouwen met een hoogte van 2.50 meter. Dit bouwsel van de buurman lijkt het visuele effect te hebben van een erfafscheiding. Dat staat op gespannen voet met de hiervoor vermelde regel dat een erfafscheiding die hoger is dan twee meter niet is toegestaan.


En nu?

Vonnis

Indien de pergola minimaal 50 centimeter ten opzichte van de huidige positie tuininwaarts wordt verplaatst, zal de pergola na die verplaatsing niet meer worden aangemerkt als een erfscheiding in de zin van artikel 5:49 lid 1 BW, omdat overige bouwwerken die geen gebouw zijn een maximale hoogte mogen hebben van drie meter. De pergola zal bij een verplaatsing dus voldoen aan de eisen die de gemeente aan een dergelijk bouwwerk stelt. Verder is het aannemelijk dat bij een verplaatsing van de pergola geen sprake meer kan zijn van een onaanvaardbare hinder door uitzichtverlies en lichtverlies, althans dat het nog optredende uitzichtverlies en lichtverlies valt binnen de redelijke grenzen die naaste buren van elkaar dienen te aanvaarden. Gezien het onrechtmatige karakter dat de pergola op de huidige plaats heeft, zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat de buurman moet worden veroordeeld om de pergola minimaal 50 cm tuininwaarts te verplaatsen, op verbeurte van een dwangsom per dag dat de buurman daar niet aan voldoet.


Om te weten hoe jij in jouw specifieke zaak dient te handelen, dien je contact op te nemen met een jurist. Gebruik daarvoor de live chat rechtsonder. Lees onze disclaimer.

bottom of page