top of page

Portemonnee vergeten bij het tanken. Afspraak om later te betalen: ben je € 250 schade verschuldigd?

Stel dat je voor een bedrag van € 100,00 aan brandstof hebt getankt en dit bedrag niet hebt betaald. Je was namelijk je portemonnee vergeten en had geen geld bij je. De eigenaar van het tankstation geeft je een uitstel van betaling. 5 dagen later kom je terug om te betalen, maar blijkt dat de vordering reeds uit handen is gegeven aan de deurwaarder. Naast het bedrag aan brandstof vordert de eigenaar van het tankstation nu een bedrag aan schade van € 250,00. Kan dat? Lees nu snel verder!



De schade

Je erkent bij de rechtbank dat je inderdaad hebt getankt zonder te betalen, omdat je je portemonnee was vergeten. 5 dagen later ben je teruggekomen, maar toen bleek dat de zaak al bij de deurwaarder aangemeld was. Naast het bedrag van de brandstofkosten vroeg de eigenaar van het tankstation opeens een bedrag van € 250,00 aan schade, omdat jij volgens hem onrechtmatig zou hebben gehandeld, dan wel tekort zou zijn geschoten in de nakoming van je verplichtingen.


Wat zal de kantonrechter overwegen?

Tussen partijen is sprake van een koopovereenkomst van brandstof. Je erkent dat je de brandstofkosten van € 100,00 inderdaad aan de eigenaar van het tankstation verschuldigd bent. Dit bedrag moet je dan ook betalen. Verder staat tussen partijen niet ter discussie dat de eigenaar van het tankstation jou de gelegenheid heeft gegeven om later te betalen. Dat is dus de afspraak die partijen gemaakt hebben toen bleek dat jij geen geld bij je had. De eigenaar van het tankstation heeft niet gesteld dat partijen een concreet tijdstip (of datum) hebben afgesproken waarop jij betaald zou moeten hebben.


Wettelijke rente

Om wettelijke rente te kunnen vorderen, moet jij als schuldenaar in ''verzuim'' zijn. Om jou in verzuim te laten komen, moet er een schriftelijke aanmaning worden gestuurd (een ''ingebrekestelling'') met daarin een redelijke termijn om het verschuldigde bedrag te betalen. In sommige gevallen is een dergelijke ingebrekestelling niet vereist, bijvoorbeeld bij een onrechtmatige daad of indien er een datum voor betaling is afgesproken. Het feit dat jij niet meteen na het tanken hebt betaald, is niet te kwalificeren als een onrechtmatige daad. En zoals hiervoor is overwogen, hadden partijen geen betalingstermijn afgesproken. Er is wel een betalingstermijn gesteld in de brief van de deurwaarder. Het verzuim is dus pas ingetreden ná de door de deurwaarder genoemde termijn. De wettelijke rente kan dus alleen maar worden toegewezen vanaf de datum die de gerechtsdeurwaarder had genoemd.


Schadevergoeding

De eigenaar van het tankstation vordert verder vergoeding van alle schade die hij heeft geleden doordat jij je niet aan je verplichtingen hebt gehouden. Deze schade bestaat volgens de eigenaar uit de bestede tijd voor het vaststellen van de brandstofdiefstal, het online aangifte doen en het veiligstellen van de videoregistratie. Daarnaast zijn er kosten gemaakt voor een kentekencontrole bij het RDW en maakt de eigenaar aanspraak op de buitengerechtelijke incassokosten. Bij elkaar gaat het om een schadebedrag van ongeveer € 250,00.


Alle hiervoor genoemde kosten vallen onder de noemer van buitengerechtelijke incassokosten, zoals bedoeld in artikel 6:96 lid 2 sub c BW. Op vergoeding van dergelijke incassokosten is het ''Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten'' (hierna: het Besluit) van toepassing. In het Besluit is er een wettelijke maximumvergoeding voor incassokosten opgenomen waarbij niet van belang is welke incassohandelingen de schuldeiser daadwerkelijk maakt. In deze zaak zou dat maximale bedrag € 40,00 zijn. Daarbij zou dan alles inbegrepen moeten zijn. De eigenaar van het tankstation kan dus in ieder geval nooit meer eisen dan dit bedrag van € 40,00.


De gevorderde incassokosten zijn om verschillende redenen niet in lijn met de bepalingen van artikel 6:96 lid 2 sub c BW en het Besluit. Bijvoorbeeld in artikel 6:74 BW dat bepaalt dat een schuldenaar verplicht is om de schade te vergoeden die de schuldeiser lijdt, als hij een contractuele verplichting niet nakomt. Daarvoor is wel vereist dat er sprake is van ''verzuim'' aan de zijde van de schuldenaar. Omdat er geen sprake was van verzuim op het moment dat de deurwaarder zijn brief stuurde, kunnen de buitengerechtelijke incassokosten niet worden toegewezen.


En voor zover er wel sprake zou zijn geweest van verzuim dan nog zou de vordering tot betaling van de buitengerechtelijk van € 40,00 alsnog door de rechtbank worden afgewezen, omdat de eigenaar van het tankstation aan jou geen laatste betalingstermijn van 14 dagen heeft gegeven. Dat is wel vereist door artikel 6:96 lid 6 BW.


Tip:
Lees en hanteer altijd onze '4 Tips & Tricks om elk conflict te winnen'. Vooral tips 2 en 4 zijn hier cruciaal. 

Conclusie

De conclusie is dat de vordering van de eigenaar van het tankstation tot betaling van alle schadeposten zal worden afgewezen. Maar omdat jij wel van de rechter ongelijk zal krijgen, want jij had het bedrag van € 100,00 aan brandstofkosten wel moeten betalen, zal je wel in de proceskosten worden veroordeeld.


Om te weten hoe jij in jouw specifieke zaak dient te handelen, dien je contact op te nemen met een jurist. Gebruik daarvoor de live chat rechtsonder. Lees onze disclaimer.

bottom of page